Uw gras groener dan bij de buren

Kunt u zich een tuin zonder gazon voorstellen? Nee uiteraard niet! Want groot of klein, een gazon hoort nu eenmaal in de tuin toch! Het bepaalt in grote mate het totaalbeeld van de tuin en komt ons in vele opzichten goed van pas. Zo levert het gazon zuurstof, is het een weldaad voor onze ogen en biedt het in de zomer koelte en luchtvochtigheid. Het groene gras biedt ons bovendien een plaats voor ontspanning, een ligweide om te zonnebaden, een speel- en sportplaats of een mogelijkheid voor een gezellige ontmoeting met familie en vrienden.

Hoe kunt u het beste uw gazon onderhouden?

Regelmatig maaien

Wij adviseren een maaihoogte tussen 3,5 en 5 cm. Een schaduwgazon heeft minstens 4,5 cm nodig. Tip: Hoe scherper de messen, hoe preciezer het resultaat.

Verticuteren

Minimaal 1 keer per jaar dient het gazon ontdaan te worden van gazonvilt. Deze grondige reiniging noemt men verticuteren. Het beste tijdstip hiervoor is bij droog weer in het voorjaar (maart/april), wanneer het gazon weer op het punt staat te gaan groeien. Schrik niet als het gazon er na het verticuteren enigszins "beschadigd" uitziet. Dit is een normaal verschijnsel en beslist niet erg.

Lucht, water en mest

Zonder water is ieder gazon snel kapot, vooral in de zomer. Gun uw gazon daarom 2 tot 3 maal in de week een uitgebreide sproeibeurt (bij voorkeur 's avonds). Geef uw gazon tussendoor eens lucht. Met een beluchter gaat dat heel gemakkelijk. Lucht, water en mest komen zo beter op hun plek.

Verticuteren en beluchten zijn begrippen die in de praktijk vaak verward worden en aanleiding geven tot misverstanden. Bij verticuteren wordt primair de dichtgeslagen, verharde grond met dunne messen dieper open gesneden, zodat er fijne kanaaltjes ontstaan. Beluchten is een bewerking waarbij de toplaag van het gazon uitgekamd wordt.

Voedingsstoffen

Wanneer een gazon een tekort heeft aan belangrijke voedingsstoffen, is het een ideale voedingsbodem voor mos en onkruid. De ervaring wijst uit dat de beste resultaten worden bereikt met gazonmest die een langdurige, gecontroleerde werking heeft.

Mos en onkruid

Irriteert het u dat er steeds meer onkruid en mos in uw gazon komt? Wanneer u deze onwelkome mee-eters laat gedijen, heeft u kans dat, net als in bloembedden, het onkruid de overhand neemt. Het gazon zal spoedig kapot zijn. Gebruik dan mos- en onkruidbestrijders.