Goed uit de verf komen

Schilderen, of u dat nu binnen doet of buiten, met verf, beits of blanke lak, steeds komen een aantal handelingen terug.

Moet de oude laag eraf?

Hartwijk verfKijk altijd kritisch naar het schilderwerk. Let op blazen, bladderende verf en barsten, vooral bij de benedenhoeken van ramen en kozijnen. Doe ook de hechtproef: plak hier en daar een stukje tape op de verf en trek dit met een ruk weer weg. Kleeft er verf aan het tape dan is de hechting slecht. Dit is de vuistregel: is de verflaag voor meer dan 25% in slechte staat, dan is herstel meer werk dan de oude laag verwijderen en een nieuw systeem opzetten.

Afbranden of afbijten?

Verf afbijten kost meer tijd dan verf afbranden. Bovendien moet u afgebeten hout grondig nawassen. Als u gaat afbranden doet u dit bij voorkeur met een heteluchtbrander. Als de verflaag week is, krabt u die gemakkelijk weg met een verfkrabber. De hete lucht uit de brander kan glas doen barsten. Krab nabij glas daarom liever zonder brander of gebruik een afbijtmiddel. Beits hoeft u niet af te branden. Alleen bladders wegkrabben, zonder de beits te verhitten. Na grondig afwassen en opschuren kunt u de oude laag als grondlaag beschouwen.

Houtrot herstellen

Houtrot steekt of hakt u weg tot in het gezonde hout. Behandel de plek daarna met een houtconserveringsmiddel en herstel de plek met een houtreparatiemiddel. Komt u verweerd hout tegen - het is meestal grijs verkleurd en het oppervlak is zacht - schuur dit dan grondig weg. Op verweerd hout hecht verf slecht.

Schuren en ontvetten

Zowel nieuw als afgebrand hout altijd eerste schuren voor u de eerste grondlaag opzet. Gebruik korrel 150 en schuur droog. Een vlak- en een handpalmschuurmachine nemen u hierbij veel werk uit handen. Sommige houtsoorten, o.a. grenen en teak, bevatten olieachtige stoffen waarop verf slecht hecht. Voor het schilderen moet u dit hout ontvetten met bijvoorbeeld thinner.

Gronden

Nieuw en afgebrand hout krijgt altijd eerst een grondlaag. Alleen voor hoog- en zijdeglansverf gebruikt u een speciale grondverf die u voor de eerste laag tot 10% mag verdunnen. Werkt u af in een donkere kleur, kies dan geen witte maar grijze grondverf. Bij beits en transparante lak gebruikt u als grondlaag hetzelfde product: de eerste 10% verdund, de tweede tot 25%. Gebruik hiervoor het middel dat op het blik staat.