Voorkom (brom)fiets diefstal
Het aantal fietsendiefstallen per jaar in Nederland is schrikbarend hoog. Daarover zijn de statistieken eensluidend. Verder spreken de cijfers elkaar tegen en ontbreken keiharde gegevens. De aangifteregistratie van de politie is onbetrouwbaar, omdat slechts een klein deel van de slachtoffers aangifte doet. De inschatting is dat er jaarlijks rond de 800.000 fietsen gestolen worden. Logisch dat fietsendiefstal daarom bij de burger hoog in de ergernis top tien staat.
Waar het mee begint.
Niet iedereen kan zijn eigen fiets, brommer of scooter goed omschrijven. Weet u alleen maar dat het een groene damesfiets met een kinderstoeltje is, dan maakt dit het een stuk moeilijker om uw tweewieler op te sporen.
U kunt de fietsenspecialist uw postcode + huisnummer in het frame laten graveren. Dit maakt het de politie een stuk makkelijker uw fiets op te sporen.
Op slot
Als u uw fiets ergens achterlaat, zet hem dan altijd op slot, ook als u maar eventjes weg bent. Een goed slot herkent u onder andere aan het ART-label. Een slot met dit label voldoet aan bepaalde eisen. Soms is het verstandig uw fiets met een extra slot - een beugel- of kabelslot - vast te zetten. Maak de fiets dan altijd met frame en voorwiel aan de "vaste wereld" vast (bijvoorbeeld brug of fietsenrek). Denk eraan om het slot zo hoog mogelijk vast te maken. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op geslagen worden.
Bij een kettingslot is het beter om de ketting een paar keer om de paal te wikkelen dan deze los te laten bungelen. Natuurlijk is het verstandig om gebruik te maken van een bewaakte fietsenstalling als die in de buurt is. Het is meestal niet duur en uw fiets staat veilig. Soms kunt u uw fiets ook in een fietskluis plaatsen (meestal bij het station) of u kunt uw tweewieler vastzetten aan een fietsklem. Zet uw fiets 's avonds of 's nachts niet op een onverlichte plaats. Als u uw fiets in uw schuur of berging zet, zorg dan voor een goed slot op die deur.