Gazononderhoud

Hartwijk gras tipsHet najaar begint, het gazon heeft u hard nodig. Want tijdens de warme zomermaanden hebben mos en gazonvilt de kans gekregen, om zich volop te ontwikkelen. En daardoor is het gazon er niet mooier op geworden. Het is daarom de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken, om er voor te zorgen dat het gazon er weer als een plaatje uit gaat zien. Zonder al te veel moeite, tijd en geld kunt u van uw najaarsgazon weer een droomgazon maken.

Een dikke laag mos en gazonvilt verhinderen de toevoer van lucht, water en voedingsstoffen. Net zoals een spons neemt een viltlaag water op en houdt het vast. Zo kan het gebeuren, dat ondanks voldoende watertoevoer, de wortels niet voldoende voedingsstoffen krijgen, waardoor de grasplanten zich alleen aan de oppervlakte gaan ontwikkelen. Bovendien kunnen er in de dikke viltlaag gazonziektes, zoals sneeuwschimmel ontstaan. Kortom, allemaal ongewenste effecten die bestreden moeten worden. Een simpele handeling kan er voor zorgen dat het gazon er weer voor een halfjaar tegen kan, te weten verticuteren!

Alles moet alweer klaargemaakt worden voor het najaar, niet alleen het gazon, maar ook de stuiken. Wanneer u veel snoeiwerk in het vooruitzicht heeft, bent u blij wanneer dit gemakkelijk gedaan kan worden. En dat kan! Klik hier voor meer Gazontips!

Snoeionderhoud

Hartwijk SnoeienDe hagen zijn nu al een tijdje gestopt met groeien. Wil je een hele winter kunnen genieten van een strakke haag, dan is het nu het moment om deze een goede snoeibeurt te geven.

Snoeivormen van buxus, liguster, taxus, klimop,... kunnen geschoren worden. De afgeschoren buxustakjes kunt u gebruiken om zelf stek van te nemen.

Zorg er bij het snoeien van hagen steeds voor dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Door deze tapse haagvorm kan het zonlicht tot onderaan in de voet van de haag.

Bestrijding van slakken is nodig zodra schade wordt waargenomen. De slakken paren meestal in het voor- en najaar. Per volwassen exemplaar die je nu nog kan wegvangen heb je in het voorjaar 300 eitjes minder.