Vergelijken accu schroef-/boormachines

Om een goede vergelijking tussen verschillende accu schroef-/boormachines te maken is het van belang om te weten wat de diverse termen aangeven. Ten onrechte wordt er vaak alleen naar het voltage of amperage van de accu's gekeken.

Het is een algemene misvatting dat het voltage de kracht van de accu bepaalt en dat een hogere voltage ook meer kracht betekent. Het voltage geeft alleen maar de spanning aan. Een 18 Volt accuboor hoeft dus zeker niet sterker/beter te zijn dan een 12 Volt model.

Het amperage is een soort indicatie voor hoelang u op één accu kunt werken. Hierbij kunt u denken aan hoeveel schroeven indraaien of gaten boren mogelijk is met één volle lading. In feite geeft het amperage dus al meer informatie dan het voltage van een machine.

Verreweg het belangrijkste kenmerk van een accu schroef-/ boormachine is het koppel (Nm). Hoe hoger het koppel, des te dikker de schroeven, groter de gaten of harder het materiaal kan zijn, waarin of waarmee gewerkt wordt. Het koppel geeft puur de kracht van de machine aan. Machines met een erg hoog koppel zijn wel eens tè sterk. Ter bescherming van uw materiaal zoals zacht hout, gips, kunststoffen etc. is het wel eens beter om bij een bepaalde weerstand de machine maar te laten stoppen. Anders draait bijvoorbeeld die schroef te diep in uw gipsplaat. Als u het koppel wat minder "hoog" zet, spaart u materiaal, bitjes, etc. Daarnaast verlengt u ook de levensduur van de machine!

De juiste bit?

In de juiste schroef. Dat is verder van belang om al uw schroefwerk probleemloos te laten verlopen. Er zijn vele verschillende schroefkoppen en het is zaak een goed passend bitje te gebruiken. Kruisbitjes hebben meer body dan sleufbits. Omdat de contactvlakken groter zijn, wordt de draaikracht over een groter oppervlak verdeeld. Dat past beter en slijt minder. Om de grip te verhogen en uitschieten te voorkomen, worden de punten soms van hardmetaal of diamanten deeltjes voorzien.